Regimul cu 1500 de calorii permite consumul unor cantitati mici de feculente la masa de pranz. De asemenea, este putin mai bogat in lipide.

 

Micul dejun

  • o ceasca de ceai, de cafea sau de infuzie de plante fara zahar sau cu indulcitor
  • un iaurt slab sau 100 g de branza proaspata slaba sau un pahar de lapte degresat
  • o felie de paine integrala (pentru fibre) sau, in lipsa, alba, cu 10 g de margarina
  • un fruct proaspat spalat, dar necojit, pentru fructoza, vitamine si fibre sau, in lipsa, un pahar cu suc de fructe (150 ml).

 

Gustare (facultativ)

  • 100 g de branza proaspata slaba sau un fruct spalat, dar necojit
  • o ceasca de ceai sau o infuzie de plante fara zahar.

 

Pranz

  • 100-200 g de cruditati la alegere: morcovi rasi, castraveti, salata verde, rosii, ridichi, pepene…, cu un sos vinegreta preparat cu o lingurita de ulei vegetal, pentru acizii grasi esentiali + suc de lamaie, otet, mustar, branza proaspata, condimente…
  • 100-150 g de peste sau carne slaba (alternativ cu doua oua de doua ori pe saptamana), pentru proteine
  • 100-200 g de legume verzi la alegere: fasole pastai, spanac, sfecla, varza, conopida, praz etc., pentru vitamine si fibre
  • un bol mic de feculente: cereale integrale (mei, orez, porumb, grau, orz), leguminoase (soia, linte, fasole) sau cartofi (pentru glucide lente si fibre)
  • o aluna de margarina din floarea soarelui (5 g)
  • 100 g de branza proaspata slaba neindulcita sau cu indulcitor sintetic
  • un fruct spalat dar necojit (daca n-ati mancat unul la gustarea de dimineata).

 

Gustarea de dupa-amiaza

  • un iaurt cu 0% grasime
  • o bautura calda sau rece fara zahar sau indulcitor

 

Cina

  • un bol de supa de legume preparata in casa: praz, telina, morcovi, napi, ciuperci, usturoi, ceapa,…pentru vitamine si fibre, si un mar mic pentru glucide, in care puteti amesteca un paharut cu lapte degresat sau semidegresat
  • 100-150 g de peste sau carne la cuptor, fara grasime
  • 100-200 g de legume verzi cu 10 g margarina pentru acizii grasi esentiali
  • o felie de paine, de preferinta integrala (pentru fibre), sau alba
  • un fruct spalat, dar necojit

 

Seara (facultativ)

  • o infuzie de plante (tei etc.)

 

 

Cui ii este recomandat regimul cu 1500 de calorii?

 

  • Persoanelor care au o activitate mai degraba sedentara
  • Persoanelor a caror alimentatie obisnuita furnizeaza aproximativ 2000 de calorii zilnic si care vor sa piarda circa 2 kg de masa corporala grasa (nu muschi si nici apa) lunar. Astfel, ratia lor calorica zilnica trebuie redusa cu 500 de unitati, pentru a ajunge la 1500.

 

Pentru a estima numarul caloriilor ingerate zilnic, notati cu scrupulozitate intr-un carnetel, de fiecare data dupa ce mancati ceva, ce anume ati mancat si numarul de calorii continute. Pentru a cunoaste valoarea calorica a alimentelor dumneavoastra, apelati la tabelul caloriilor.

Daca nu reusiti singur, apelati la sfatul unui dietetician.

De asemenea, puteti porni de la ratia calorica de care aveti nevoie zilnic, in functie de greutatea dumneavoastra, si sa scadeti 500 de calorii. Daca va sunt necesare 2000 de calorii pe zi (daca sunteti o femeie de talie medie, de exemplu) si doriti sa pierdeti 2 kg pe luna, veti reusi urmand regimul cu 1500 de calorii.

 

  • Persoanelor scunde (sub 1,60 m) care nu trebuie sa piarda multe kilograme (maxim 5) si se multumesc sa slabeasca 1 kilogram pe luna.
  • Persoanelor care trebuie sa slabeasca mult si doresc sa piarda aproximativ 4 kilograme lunar, pana la prima faza de stabilizare.
  • Persoanelor care, in ciuda unui regim de 1800 de calorii atent respectat, nu izbutesc sa slabeasca.
  • Persoanelor care au pierdut din greutate cu regimul cu 1800 de calorii, dar care nu mai reusesc sa slabeasca deoarece corpul lor s-a obisnuit cu noul echilibru. Pentru a scadea mai mult in greutate este deci necesar sa mai reduca ratia calorica zilnica.
  • Persoanelor care au pierdut din greutate cu regimul cu 1200 de calorii si care doresc mai departe sa-si stabilizeze greutatea.